İletişim Hattı +90(348) 813 1044
Kübbülmişviyye

Tescil Tarihi : 08.12.2022

Kübbülmişviyye


Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Kübbilmişviyye; dış harcı köftelik ince bulgur, yağsız kıyma, kuru soğan, kuru nane, toz kırmızıbiber, un,
tuz ve su ile hazırlanan köftelerin içine iç yağı, ceviz içi, kuru nane, pul biber, toz tarçın, toz karabiber ve tuz
ile hazırlanan içi harcın konup pişirilmesi suretiyle Kilis ilinde üretilen köftedir. Üçgen şeklindedir. İçeriğinde
bulunan iç yağının donmaması için sıcak olarak servis yapılır ve sıcakken tüketilmesi tavsiye edilir.
Kübbilmişviyye pembeleşinceye kadar pişirilir, çok fazla kızartılmaz.
Kübbilmişviyyenin geçmişi eskiye dayanır. Kilis ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu
sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Kübbilmişviyyenin üretiminde kullanılan bileşenlere aşağıda yer verilmektedir.
Bileşenler
*500 g yağsız kıyma
*1000 g köftelik ince bulgur
*100 g kuru soğan
*10 g kuru nane
*20 g toz kırmızıbiber
*40 g özel amaçlı buğday unu
*20 g tuz
*400 ml su

İç harcı
*250 g iç yağı
*250 g ceviz içi
*10 g kuru nane
*20 g pul biber
*10 g toz tarçın
*10 g toz karabiber
*10 g tuz

Hazırlanması
Köftenin dış harcını hazırlamak için; köftelik ince bulgur, küçük doğranmış soğan, nane, toz kırmızıbiber,
tuz ve su bir kapta, ıslatılmış elle iyice karıştırılıp yoğrulur. Yağsız kıyma eklenip yoğrulmaya devam edilir.
Karışım sakız kıvamına gelince, kıyma makinasında çekilir, üzerine un serpilip yoğrulduktan sonra bir saat kadar
dinlenmeye bırakılır.

Köftenin iç harcı hazırlamak için kuşbaşı doğranmış iç yağı küçük bir tepside sıcak su ile yoğrulup üzerine
diğer iç harç bileşenleri eklenir ve karıştırılır. Eller çok soğuk suya batırılır, iç harçtan küçük parçalar alınıp badem
içi şekli verilir.

Köfteden iri parçalar alınarak kısa bir yoğurmadan sonra gurup gurup sıkımlanır. Her sıkım içli köfte
şeklinde hatta biraz daha büyük oyulur. İçine hazırlanmış olan bir badem büyüklüğündeki iç yağından bir tane
içine bırakılır hemen ağzı parmaklar yardımıyla düz kapatılıp üçgen şekil verilir veya avuca bastırıp yuvarlak
köfte yapılır.

Hazırlanan köftelerin her iki tarafı, ızgarada veya tavada kendi yağında pembeleşinceye kadar pişirilir.
Çok fazla kızartılmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca fırında da pişirilebilir. İsteğe bağlı olarak sadeyağda tekrar
kızartılabilir.

Servisi
Kübbilmişviyyenin servisi, iç yağının donmaması için sıcak olarak yapılır ve sıcak olarak tüketilmesi tavsiye
edilir.

Kilis Kübbülmişviyye Sicil Belgesi 

Coğrafi İşaretli Ürünlerimiz

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Online Belge Sistemi
Whatsapp ile İletişime Geç