Tescil Tarihi : 04.02.2022
Kilis Zeytinyağı
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Kilis Zeytinyağı, Kilis ilinde yetişen Kilis yağlık zeytin çeşidinden elde edilen natürel sızma zeytinyağıdır. Bu zeytinlerin ağaçları orta kuvvetlidir. Orta büyüklükte yayvanca ve sarkık bir taç oluşturur. Yaprakları orta uzun- geniş eliptik şekildedir. Soğuğa duyarlı değildir. Meyveleri genellikle küçük olup yuvarlaktır. Kabuğu ince, çekirdeği küçük ve yağ oranı yaklaşık %33’tür. Kuvvetli periyodisite gösterir. Zeytin meyveleri hasat edilirken doğal yapısına zarar verilmemesine dikkat edilir ve özelliklerini kaybetmemesi için vakit kaybetmeden sıkım işlemine alınması gerekir.
Kilis Zeytinyağının özelliklerine aşağıda yer verilmektedir.
Yağ Asitleri %
|
Bazı Kimyasal Ve Fiziksel Özellikler
|
Fenolik Bileşikler (mg/kg)
|
Miristik asit
|
0,01
|
Alfa tokoferol
|
1,68±0,05
|
Rutin
|
0,40±0,05
|
Palmitik asit
|
15,13
|
Beta tokoferol
|
6,58±0,38
|
Oleuropein
|
0,00±0,00
|
Palmitoleik asit
|
0,91
|
Gama tokoferol
|
0,02±0,01
|
Ferulik asit
|
00±0,00
|
Margarik asit
|
0,12
|
Klorofil
|
7,36±0,94
|
Hidroksifenil
karboksilik asit
|
0,05±0,00
|
Margaroleik asit
|
0,15
|
Karotenoid
|
8,37±0,46
|
Luteolin
|
1,75±0,50
|
Stearik asit
|
3,68
|
Peroksit
|
5,62±0,70
|
Apigenin
|
0,10±0,05
|
Oleik asit
|
67,96
|
Serbest asitlik
|
0,57±0,03
|
Sinnamik asit
|
1,25±0,05
|
Linoleik asit
|
10,44
|
|
|
4 Hidrofenil asetik asit
|
3,20±0,30
|
Linolenik asit
|
0,69
|
|
|
P-Hidroksibenzoik asit
|
2,20±0,20
|
Araşidik asit
|
0,54
|
|
|
Kafeik asit
|
0,05±0,00
|
Gadoleik asit
|
0,21
|
|
|
Verbascoside (Kafeik
asit türevi)
|
0,80±0,37
|
Behenik asit
|
0,13
|
|
|
Klorojenik asit
|
0,20±0,05
|
Lignoserik asit
|
0,06
|
|
|
H-tirozol
|
5,35±0,60
|
Oleik asit /
linoleik asit
|
6,51
|
|
|
p-kumarik asit
|
0,00±0,00
|
|
|
|
|
Sirinjik asit
|
0,00±0,00
|
|
|
|
|
Taksifolin
|
0,80±0,20
|
|
|
|
|
Tirozol
|
0,29±0,09
|
|
|
|
|
Vanilik asit
|
2,85±0,25
|
Kilis Zeytinyağının geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Kilis Zeytinyağının üretiminde, Kilis’te yetişen Kilis yağlık çeşidi zeytinler kullanılır. Zeytin ağacı bahçesi tesisi eskiden yumru ile yapılırken artık çelikle çoğaltılan fidanlar kullanılır. Zeytin yetiştiriciliği genel olarak geleneksel yöntemlerle yapılmakla birlikte, sulama ve gübreleme gibi kültürel işlemlerde modern yetiştiricilik
yöntemleri de kullanılır. Zeytinler hasat edilirken doğal yapısına zarar verilmemesine dikkat edilir ve özelliklerini kaybetmemesi için vakit kaybetmeden sıkım işlemine alınması gerekir.
Zeytinlerin sıkım işlemi, soğuk sıkım yapılmasına imkân veren iki fazlı kontinu sistem sıkım makinasında gerçekleştirilir. Bu sistem, santrifüj esaslı çalışır ve basınç gerektirmez. Dekantör, dakikada 2500 devirlidir. Malaksör sıcaklığı, soğuk sıkım yapılabilmesi için 27oC’dir. Malaksör hamuru, 45 dakika orta devirde karıştırıldıktan sonra dekantöre aktarılır.
Kilis Zeytinyağının üretim aşamaları aşağıdaki gibidir.
- Zeytin hasadı
- Zeytinlerin tesislere taşınması
- Zeytinlerin temizlenmesi ve yıkanması
- Zeytinlerin kırılması-ezilmesi
- Zeytinlerin öğütülmesi ve malaksiyonu (yoğurma)
- Dekantasyon: Yatay santrifüjler kullanılan iki fazlı dekantörlerde yüksek oranda katı veya büyük boyutlarda partiküllere sahip sıvı-katı çözeltileri ayrılır.
- Ayrıştırma: Yoğunluk farkına sahip “sıvı – sıvı” veya “sıvı – katı” karışımlarının ayrıştırılması için dikey santrifüj seperatör kullanılır. Seperatörlerdeki yüksek santrifüj gücünden dolayı, en yüksek yoğunluğa sahip olan sıvı veya katı partiküller, seperatör tamburunun dış çevresinde toplanırken düşük yoğunluğa sahip olanlar merkezde kalır ve ayrı çıkışlardan boşaltılırlar. Bu aşamada zeytinyağı, karasudan ayrıştırılır.
- Şişeleme
Coğrafi İşaret Sicil Belgesi
Kilis Zeytinyağı Sicil Belgesi