Tescil Tarihi :08.06.2022
KİLİS KIRK SEMSEĞİ
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Kilis Kırk Semseği; Un, yumurta, üzüm pekmezi, su ve tuz ile hazırlanan yufkaların arasına, 15 cm aralıklarla iç harç konulması, 15 x 15 cm ölçülerinde kesilmesi ve coğrafi işaret olarak 1021 sayıyla tescilli Kilis Zeytinyağında kızartılması suretiyle üretilen bir hamur işidir. İç harç, pirinç, soğan, kıyma, tuz, karabiber ve Kilis Zeytinyağı ile hazırlanır.
Kilis Kırk Semseğinin geçmişi eskiye dayanır. Kilis ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ayrıca coğrafi sınırda cenazelerde, ölen kişinin ölümünden kırk gün sonra geleneksel olarak yapılıp dağıtıldığı için “hayrat semseği” olarak da bilinir. Üretimi, hamurun bileşenleri bakımından coğrafi sınıra özgüdür. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
27 - 30 adet Kilis Kırk Semseği üretmek için gerekli olan bileşenlere ve üretim metoduna aşağıda yer verilmektedir.
Bileşenler:
- 500 g özel amaçlı buğday unu
- 1 adet yumurta
- 14 ml üzüm pekmezi
- 300 ml su
- 16 g tuz
- 80 g pirinç
- ½ kg yağsız kıyma
- 1 adet soğan
- 6 g karabiber
- 20 ml Kilis Zeytinyağı
- Kilis Zeytinyağı (Kızartmak için)
İç Harcın Hazırlanması:
Yıkanmış pirinç, su ile kısık ateşte suyunu çekinceye kadar haşlanır. Bir tavaya Kilis Zeytinyağı, ince ve küp şeklinde doğranmış soğan ve kıyma koyulup kıyma suyunu çekinceye kadar kavrulur. Kavurma işleminin ardından üzerine tuz, karabiber ve haşlanmış pirinç ilave edilerek karıştırılır ve dinlendirilir.
Hamurun Hazırlanması ve Pişirilmesi:
Yumurta, pekmez, su ve tuz bir kapta karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur ve oda sıcaklığında 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hamur iki bezeye ayrılır ve bezeler, oklavayla büyük ve ince açılır. İlk açılan yufkanın üzerine kümeler halinde ve 15 cm aralıklarla iç harç koyulup ikinci yufka üzerine kapatılır. İç harçlar ortada kalacak şekilde 15 x 15 cm ölçülerinde kesilir. 180 °C sıcaklıktaki Kilis Zeytinyağında az miktarda kızartılır. Kilis Kırk Semseğinin servisi, sıcak olarak yapılır.
Coğrafi İşaret Sicil Belgesi
Kilis Kırk Semseği Sicil Belgesi