Tescil Tarihi : 15.11.2022
Kilis Ekşili Kebabı
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Kilis Ekşili Kebabı; kıyma, karabiber, toz biber ve tuz ile hazırlanarak fırında pişirilen köftelerin daha sonra sosla tekrar pişirilmesi ve kızartılmış tırnaklı pide ile birlikte servisinin yapılması suretiyle üretilen kebaptır. Servis yapılırken üzerine, ince kıyılmış maydanoz serpilir. Üretiminde, tercihen koyun etinden elde edilen az yağlı kıyma kullanılır.
Kilis Ekşili Kebabının sosu; kuyruk yağı, et suyu, arpacık soğan, domates salçası, biber salçası, rendelenmiş domates, nar ekşisi, karabiber ve tuz ile hazırlanır. Bu sos, hem köftelerin pişirilmesinde, hem de servis yapılırken pidelerin ıslatılmasında kullanılır. Sos hazırlanırken içine konan bütün haldeki arpacık soğanlar, kebabın servisi yapılırken köftelerin yanına konur.
Kilis Ekşili Kebabının üretiminde kullanılan tırnaklı pideler, doğranıp üzerine yağ döküldükten sonra fırında kızartılır.
Kilis Ekşili Kebabının geçmişi eskiye dayanır. Kilis ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Köftelerin hazırlanması ve pişirilmesi bakımından coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Kilis Ekşili Kebabının üretiminde kullanılan bileşenlere ve üretim metoduna aşağıda yer verilmektedir. Kilis Ekşili Kebabı için bileşenler:
500 g kıyma (tercihen az yağlı koyun eti kıyması) 4 adet tırnaklı pide
40 ml zeytinyağı ( 4 adet tırnaklı pide için) 5 g karabiber
6 g toz biber 16 g tuz
Sosu için bileşenler:
1200 ml et suyu 150 g kuyruk yağı 500 g arpacık soğan
50 g domates salçası 16 g biber salçası
200 g rendelenmiş domates 50 ml nar ekşisi
5 g karabiber
16 g tuz
Servis edilirken:
75 g maydanoz
Kilis Ekşili Kebabının köfteleri; ince çekilmiş koyun eti kıyması ve diğer köfte bileşenlerinin iyice karıştırılıp yoğrulması, küçük toplar halinde yuvarlanması, fırın tepsisine dizilerek 180°C’ de 20-25 dakika pişirilmesi suretiyle hazırlanır.
Kebabın sosunu hazırlamak için kuyruk yağı bir tencerede kavrulur. Kuyruk yağının kıkırdakları alınıp yağın üzerine bütün halde arpacık soğan konur ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Domates salçası, biber salçası ve domates rendesi eklenerek karıştırılır. Et suyu ilave edilip kaynatılır. Kaynayan sosa fırında pişirilen köfteler, nar ekşisi, tuz ve karabiber eklenip sos katılaşıncaya kadar pişirme işlemine devam edilir.
Tırnaklı pideler doğranarak tepsiye dizilir. Üzerine her bir tırnaklı pide için 10 ml toplamda; 4 tırnaklı pide için 40 ml zeytinyağı dökülerek 180°C fırında 7-8 dakika kızartılır. Coğrafi sınırda tırnaklı pideler, zeytin ağacı dalları veya meşe odunlarıyla yanan taş fırınlarda pişirilir.
Kızartılan tırnaklı pideler servis tabağına dizilir. Üzerine, sırasıyla sos dökülür, köfteler ve bütün haldeki arpacık soğanlar konur, ince kıyılmış maydanoz serpilir. Kilis Ekşili Kebabının servisi, sıcak olarak yapılır.
Coğrafi İşaret Sicil Belgesi
Kilis Ekşili Kebabı Sicil Belgesi